Plenice

Plenica je vrsta spodnjega perila, ki uporabniku omogoča, da izloča blato ali urinira brez uporabe stranišča, tako da absorbira ali zadrži izločke in prepreči njihov stik z zunanjimi oblačili ali okolico. Kadar se plenice umažejo, jih je treba zamenjati, običajno s strani druge osebe, kot je starš ali skrbnik. Če plenic ne menjate dovolj redno, lahko pride do težav s kožo okoli območja, ki ga pokriva plenica.

Plenice so narejene iz blaga ali sintetičnih materialov za enkratno uporabo. Tekstilne plenice so sestavljene iz plasti tkanine, kot so bombaž, konoplja, bambus, mikrovlaken, ali celo plastičnih vlaken, kot so PLA ali PU, in se lahko večkrat sperejo in ponovno uporabijo. Plenice za enkratno uporabo vsebujejo vpojne kemikalije in se po uporabi zavržejo.

Plenice nosijo predvsem dojenčki, malčki, ki še niso suhi, in otroci, ki doživijo mokrenje postelje. Uporabljajo jih tudi odrasle osebe z inkontinenco, v določenih okoliščinah, kjer dostop do stranišča ni na voljo ali iz psiholoških razlogov. Mednje spadajo starejše osebe, bolniki v bolnišnicah, osebe z določenimi telesnimi ali duševnimi motnjami, plenilni fetišisti in ljudje, ki delajo v ekstremnih pogojih, kot npr. astronavti. Ni neobičajno, da ljudje nosijo plenice pod suhimi oblačili.