Uhajanje vode pri moških

Uhajanje vode pri moških

mag. Dejan Bratuš, dr.med.
Oddelek za urologijo
Klinika za kirurgijo UKC Maribor

Pri moških je pojavnost urinske inkontinence precej manjša kot pri ženskah, razmerje je približno 1:2. Pri moških se urinska inkontinenca pojavlja med 1 in 39%. Velik razpon v pojavnosti v literaturi kaže na nepopolne epidemiološke podatke in neenotne kriterije pri postavljanju diagnoze. Razlika je tudi v pojavnosti različnih vrst uhajanja urina, saj je pri moških bistveno manj stresne urinske inkontinence kot pri ženskah, pa tudi pri sindromu prekomerne aktivnosti sečnega mehurja, ki se sicer pri ženskah in moških pojavlja v približno enakem številu, je uhajanja urina (urgentna inkontinenca) manj. Pri moških tako odpade na urgentno inkontinenco med 40 in 80% bolnikov z uhajanjem urina, na mešano inkontinenco med 10 in 30% bolnikov, čiste stresne inkontinence pa je manj kot 10%. So pa pri moških pogostejše ostale in neklasificirane vrste uhajanja urina, tako je pri moških relativno pogosta pretočna inkontinenca, relativno veliko pa je tudi uhajanja urina po kapljicah takoj ob koncu ali pa po končanem uriniranju. Slednje se pojavlja v 7-12%.

Vzroki uhajanja urina

Rizični faktorji za nastanek urinske inkontinence pri moških so starost, pridruženi simptomi spodnjih sečil, funkcionalne in kognitivne motnje, manjša fizična aktivnost, nevrološke bolezni in stanje po operativnih posegih na prostati.
Kar se tiče urgentne inkontinence, so vzroki za nastanek enaki kot pri ženskah, pogosteje pa je to stanje pri moških le del simptomov spodnjih sečil. Moški imajo redko le eno vrsto simptomov in so pogosto simptomi kombinacija različnih težav v zvezi z uriniranjem in je inkontinenca le eden izmed teh simptomov.
Po drugi strani je stresna urinska inkontinenca pri moških praktično vedno posledica operativnega posega na prostati. Brez predhodnih posegov na sečilih stresne urinske inkontinence pri moških skoraj ne poznamo.
Pretočna urinska inkontinenca se pojavlja pri kronični zapori urina, kapljanje ob ali po koncu uriniranja pa je prav tako zgolj eden izmed simptomov spodnjih sečil.

Zdravljenje

Glede na nekatere razlike v vzrokih nastanka urinske inkontinence pri moških se nekoliko razlikuje tudi zdravljenje. Tudi pri moških pa je pomemben del zdravljenja sprememba življenjskega sloga.
Za zdravljenje urgentne inkontinence se tako kot pri ženskah lahko poslužimo treninga sečnega mehurja, kar dopolnimo z medikamentoznim zdravljenjem. Med zdravili imajo manjšo prednost agonisti β3 adrenergičnih receptorjev, saj antagonisti muskarinskih receptorjev v nekoliko večjem odstotku povzročajo zaporo urina. Kadar gre za simptomatiko v sklopu simptomov spodnjih sečil, poskušamo tudi zdravljenje z antagonisti α1 adrenergičnih receptorjev.
Za zdravljenje stresne urinske inkontinence tudi pri moških svetujemo vaje za krepitev mišic medeničnega dna, ob neuspehu pa je zdravljenje kirurško, z namestitvijo trakov in blazinic, ki bodisi podpirajo ali komprimirajo sečnico, vstavitev pa je pri moških nekoliko bolj zapletena kot pri ženskah in jo izvajamo v splošni ali regionalni anesteziji.
Za zdravljenje pretočne inkontinence je pomembno zdraviti vzroke zapore urina, pri ostalih oblikah, ki so del simptomov spodnjih sečil, pa uporabljamo zdravila, ki izboljšujejo te simptome.

Tudi pri moških pa prvenstveno velja, da je o problemu z uhajanjem urina najprej potrebno spregovoriti in se posvetovati s svojim zdravnikom ali specialistom in v veliki večini primerov je možno po ugotovitvi stanja najti neko ugodno rešitev, ki izboljša simptome in s tem povezano kvaliteto življenja.