prof.dr. Igor But, dr.med.

Po končanem študiju na Medicinski fakulteti v Ljubljani je opravil specializacijo iz ginekologije in porodništva, pozneje pa še magisterij in doktorat znanosti s področja ginekološke onkologije. Na področju uroginekologije se je tudi več mesecev dodatno izobraževal na Albany Medical Hospital v državi New York (ZDA).
Zaposlen je na Kliničnem oddelku za ginekologijo, Službe za ginekologijo in perinatologijo v Splošni bolnišnici Maribor. Je namestnik predstojnika Oddelka za splošno ginekologijo in uroginekologijo.
V klinično delo je uvedel številne diagnostične in terapevtske metode, v zadnjem času je najbolj odmevna embolizacija miomov; gre za novo neoperativno metodo zdravljenja miomov maternice. Ukvarja se tudi z minimalno invazivno operativno terapijo ginekoloških bolezni, magnetno terapijo pri zdravljenju uhajanja vode, lajšanjem menstrualnih bolečin.
Glavno področje dela pa so endoskopske operacije, pelvična rekonstruktivna kirurgija in operacije proti uhajanju vode.
Ukvarja se tudi z znanstveno-raziskovalnim delom, kot docent in mentor pa tudi s pedagoškim in strokovnim delom. Objavil je tudi več člankov v odmevnih tujih strokovnih revijah.
Svoj prosti čas, ki ga ni prav veliko, v glavnem posveča družini, nameni pa ga tudi druženju s prijatelji, športnim aktivnostim (tenis, planinarjenje, smučanje), branju in obiskom kulturnih prireditev.